Prodajna mjesta

ASBIS d.o.o. svojim klijentima u Bosni i Hercegovini nudi široku paletu IT proizvoda. Listu prodajnih mjesta u vašoj blizini pogledajte ovdje.

Dell P4317Q Monitor

Juli 01, 2016

Dell P4317Q Monitor

Kompjuterski monitori sa dijagonalom od čitavih 43 inča ili 108 centimetara su vrlo rijetki. A još su rjeđi oni koji mogu istovremeno prikazati sliku sa četiri različita uređaja. Baš takav je Dell-ov novi monitor oznake P4317Q.

 

Dell P4317Q je nešto sasvim novo u ponudi kompjuterskih monitora velikih dijagonala. Pri tome mislimo na zaista velike dijagonale, jer je 43 inča u domenu televizora. Međutim, velika dijagonala i prateća 4K rezolucija (3840 x 2160) su zapravo u službi jedne druge karakteristike ovog monitora. Naime, P4317Q može istovremeno prikazati četiri FullHD slike sa četiri različita uređaja. Dakle, uz pomoć ovog monitora možete istovremeno pratiti rad četiri digitalna uređaja.

Naravno, da biste iskoristili ove osobine monitora P4317Q, morate se baviti specifičnim poslom koji zahtijeva nešto takvo. Na primjer, finansijer koji radi na berzi i mora stalno držati na oku stanje dionica, za šta su mu obično dva ili tri monitora premalo. Još jedan dobar primjer su softverski inženjeri koji su svom radu koriste nekoliko razvojnih okolina, pa imaju potrebu da upoređuju ponašanje softvera u različitim uslovima. Ili jednostavno prate više verzija programskog koda. Tu su i sistem administratori koji kontrolišu velike kompjuterske mreže i razni grafikoni su im ključni da što prije otkriju nepravilnosti u radu svojih sistema. Dakle, P4317Q je kreiran za vrlo specifične scenarije upotrebe.

Korištenje više monitora danas nije posebno neobično, posebno kada su u pitanju profesionalci kojima je kompjuter glavni alat za rad. Međutim, podešavanje i upravljanje sa tri ili četiri monitora nije lak zadatak, uključujući i šumu kablova koju treba obuzdati. A tu je i rub svih tih monitora koji kvari pogled na sliku. Dell P4317Q je kreiran kako bi sve ove probleme riješio jednim potezom. A Dell navodi i 30% manju potrošnju energije u poređenju sa četiri FullHD monitora koje P4317Q mijenja.

Tehničke specifikacije navode 4K (3840 x 2160) rezoluciju. Nju možete u potpunosti iskoristiti za rad samo jednog kompjutera, ali zbog dugačke dijagonale je mnogo udobnije koristiti četiri različite slike. Dell P4317Q je moguće podesiti tako da prikazuje i samo dvije ili tri slike, a postoji i PiP (Picture in Picture) način rada, u kojem preko dijela glavne slike možete prikazati sliku drugog uređaja, baš kao što to omogućavaju i neki televizori. U slučaju korištenja kao monitora za samo jedan uređaj, preporučujemo korištenje Dell Display Manager softvera, koji može značajno olakšati razmještaj prozora na ekranu.

Obzirom da je ovo poslovni uređaj, Dell je ekran monitora premazao anti-refleksivnim premazom, pa je dugotrajno gledanje slike značajno olakšano. Tu su i IPS matrica, te LED osvjetljenje, karakteristike koje su bitne za što manje naprezanje očiju.

Za spajanje digitalnih uređaja na raspolaganju su dva HDMI konektora koji podržavaju i MHL, jedan DisplayPort i jedan mini DIsplayPort, te jedan VGA port. Za udobnost upotrebe tu je USB hub sa četiri USB 3.0 porta, od kojih jedan služi za napajanje i kada je monitor isključen. Sve zaokružuju i dva zvučnika izlazne snage od 8W.  Na kraju, tu je i serijski port (RS232) za udaljenu administraciju.

Stalak monitora dozvoljava podešavanje nagiba, a monitor je moguće postaviti i na zid uz pomoć VESA 100 ili 200 nosača. Meniji za podešavanje parametara slike se kontrolišu sa četiri tipke čija se funkcija dinamički mijenja. Na raspolaganju su četiri kolorna profila uz mogućnost postavljanja petog sa custom vrijednostima za svaku od osnovnih boja. Ugrađeni Enhanced Dell Display Manager omogućava lak izbor i razmještaj više izvora slike, pa se lako prebacivati sa prikaza jednog, dva, tri ili četiri izvora slike.

Kvalitet slike je za poslovne korisnike i više nego dobar. Ravnomjerno osvjetljenje zaslužuje pohvale obzirom na zaista veliku dijagonalu. Kontrast je također vrlo dobar, uprkos relativno niskoj brojci u specifikacijama. Prikaz boja je također dobar, ali grafičkim profesionalcima će trebati malo širi gamut.

Dell P4317Q je impresivan uređaj, ali ne samo svojim dimenzijama, već i jedinstvenom mogućnošću da prikaže četiri FullHD slike odjednom. Da biste to iskoristili morate imati vrlo specifične potrebe, ali je Dell baš na tako nešto i računao.

 

+ prikaz četiri FullHD slike, raznoliki ulazni portovi, jednostavni meniji

43 inča, 108 cm dijagonala;
IPS matrica, LED osvjetljenje;
4K rezolucija, 3840 x 2160 na 60 Hz;
16:9; Kontrast: 1000:1; Pixel Pitch:
0,2451 x 0,2451 mm;
Osvjetljenje: 350 cd/m2;
Response Time: 8ms (gray to gray);
2x 8W zvučnici; 1 x DP 1.2;
1 x mDP 1.2; 2 x HDMI 1.4 (MHL);
1 x VGA; 1 x USB 3.0 port – Upstream;

4 x USB 3.0; 1 x Audio Input;
1 x Headphone output;
1 x RS232; VESA 100 mm i 200mm.  

Cijena: 1650,00 KM

Preuzeto sa www.info.ba

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.