Prodajna mjesta

ASBIS d.o.o. svojim klijentima u Bosni i Hercegovini nudi široku paletu IT proizvoda. Listu prodajnih mjesta u vašoj blizini pogledajte ovdje.

GIGABYTE premijerno predstavlja svoj prve High-density Servere sa tečnim hlađenjem

Septembar 17, 2021

GIGABYTE

GIGABYTE premijerno predstavlja svoj prve High-density Servere sa tečnim hlađenjem

GIGABYTE Technology (TWSE: 2376), lider u industriji servera i radnih stanica visokih performansi, najavio je dva High-Density servera, H262-ZL0 i H262-ZL2, sa direktnim tečnim hlađenjem za CPU-e i drugo.

Konstruisani da hlade do osam procesora u 4-čvornoj 2U šasiji, serveri sa tečnim hlađenjem nude potrebno hlađenje kako bi se osiguralo da verzije procesora AMD EPYC ™ 7003 od 280 W rade sa svojim stabilnim, maksimalnim potencijalom. U tu svrhu, GIGABYTE H262 serveri dolaze sa rashladnim kompletom koji obezbeđuje CoolIT Systems. Razvoj servera H serije sa više čvorova zadovoljit će potrebe HPC-a, HCI-a, in-memory računarstva i naučnih istraživanja.

Kako se gustoća stalka povećava zajedno s većim TDP čipovima, hlađenje zrakom možda nije najbolja opcija, a izravno hlađenje tekućinom pružit će stabilne i bolje performanse. Zahvaljujući sposobnosti vode da brže odvodi toplinu od zraka, pojavile su se mogućnosti direktnog tekućeg hlađenja kako bi se zadovoljila radna opterećenja podatkovnog centra. GIGABYTE je predstavio dva servera, H262-ZL0 za hlađenje samo procesora i H262-ZL2 za hlađenje procesora, memorije i NVIDIA Mellanox ConnectX®-6.

H262-ZL0: CPU cooling

H262-ZL2: CPU, memory & NIC cooling

Uravnoteženje efikasnog hlađenja sa sve većom gustoćom stalka i performansama glavni je poduhvat koji je GIGABYTE nastojao popraviti. Kao rezultat toga, GIGABYTE partner s više dobavljača kao jedno rješenje možda neće ispuniti sve aplikacije, a ta filozofija različitosti primjenjuje se na sve vrste rashladnih sistema koji se koriste zajedno sa serverima. Za ove novo najavljene servere H262, GIGABYTE se udružio sa CoolIT Systems (sjedište u Calgary, Kanada) kako bi dizajnirao prilagođene komponente za tečno hlađenje. Također, CoollT Systems nudi jedinice za distribuciju rashladne tekućine (CDU) i razdjelnike u stalcima/šasiji kako bi se postiglo potpuno rješenje. U posljednjih 20 godina, CoolIT je dizajnirao i distribuirao proizvode za desktop industriju i data centre. Imajući ovo na umu, CoolIT se čvrsto pridržava sigurnosnih pravila i usklađen je sa UL 62368-1, koji je novi sigurnosni standard za certifikaciju opreme u data centrima. Osim usklađenosti, rashladno rješenje CoolIT Systems ima visoku pouzdanost, visoke performanse i nizak pad pritiska. Spojke za brzo i suho otpuštanje koje proizvodi Staubli nude najbolje u preciznoj proizvodnji i imaju pouzdanu reputaciju. Zato, GIGABYTE ima pouzdano rješenje za hlađenje za visoko zahtjevna opterećenja u data centrima.

 

H262-ZL2 & H262-ZL0 Compute Node

H262 series

GIGABYTE donosi direktno hlađenje tekućinom na H262 seriju, 2U 4-čvorne servere, koji podržavaju AMD EPYC procesore treće generacije do 200-280W, ovisno o broju pogona na prednjoj strani. Obično, ako je prednja ploča potpuno zauzeta sa 24 pogona, tada je podrška za procesore do 200W TDP. Kada se broj ležišta smanji na 8, tada je podrška za procesore od 280W moguća sa povećanim protokom zdraka. Kako bi se zaobišlo smanjenje utora pri korištenju vrhunskih procesora, napravljena su dva nova servera H262 koji omogućavaju prednje pogone 24 x U.2 (Gen4)  i 8 x 280W TDP CPU-a unutar gustog kućišta H262.

Model H262-ZL0 H262-ZL2
Procesor 2 x AMD EPYC 7003 per node, 8 total
Support up to 280W per socket
Memorija 16 DIMMs per node, 64 total
Support for 3200MHz DDR4
Skladištenje 24 x 2.5” hot-swap hybrid U.2/SATA drive bays
4 x M.2 (Gen4 x4) -
Proširenje 1 x low-profile (Gen4 x16) slot per node, 4 total
1 x OCP 3.0 (Gen4 x16) mezzanine slot, 4 total
Mreža 2 x 1GbE LAN ports per node, 8 total
1 x MLAN port per node, 4 total
1 x CMC port
Napajanje Dual 2200W 80+ Platinum

Za kompletan rashladni sistem postoje različite mogućnosti zasnovane na tome da li je najbolje samostalno rješenje CDU-a ili voda iz objekta. Za jedan stalak ili jedan server, jedan CDU (rashladni kapacitet 7-10kW) može se instalirati u isti stalak i može održavati sistem hladnim bez korištenja vode u objektu. Ako je uključeno više stalaka, tada bi CDU-i mogli biti odgovarajući; međutim, ako je voda u objektu dostupna, može se koristiti s toplom vodom kako bi se uklonila toplota iz data centra.

“Naši kupci su tražili rješenja s tekućim hlađenjem, a mi smo sretni što smo se udružili s CoolIT sistemima kako bi kreirali erikasno hlađenje. Novi 262 serveri velike gustoće prvi su GiGABYTE-ovi poslužitelji s kompletima za direktno hlađenje tekućinom i pokazali su impresivne performanse u našem testiranju, rekao je Alan Chen, AVP of Network & Communication Business Unit at GIGABYTE. “Uključivanjem tehnologije tekućeg hlađenja CoolIT Systems u GIGABYTE H262 servere osigurat će se visoke performanse i dostupnost te garancije GIGYBYTE-a i CoolIT-a."

"Ova saradnja sa GIGABYTE-om omogućava CoolIT-u da obezbjedi lidere u dizajnu data centara sa najsavremenijim rješenjima koja kombinuju rješenja visokih performansi i rješenja za hlađenje sa niskom potrošnjom energije." kaže Brandon Peterson, VP Product at CoolIT Systems. “Tečno hlađenje postalo je novi standard za prilagodnjive implementacije energetski efikasnih data centara, a GIGABYTE je odradio odličan posao u promociji ove vizije."

 

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.