Prodajna mjesta

ASBIS d.o.o. svojim klijentima u Bosni i Hercegovini nudi široku paletu IT proizvoda. Listu prodajnih mjesta u vašoj blizini pogledajte ovdje.

Prestigio predstavlja prvu intuitivna Click&Touch tastaturu na svijetu

Juni 14, 2019

Prestigio, Clevetura

Prestigio predstavlja prvu intuitivna Click&Touch tastaturu na svijetu

Minsk, Bjelorusija - Prestigio i Clevetura LLC predstavili su prvu na svijetu intuitivnu Click&Touch tastaturu. Click&Touch tastatura bit će dostupna za kupovinu od augusta ove godine. Plan je proizvesti oko 100 000 uređaja do kraja godine.

Clevetura LLC, startup kompanija iz Bjelorusije, razvila je intuitivnu tastaturu pomoću tehnologije koja kombinuje tastaturu, touchpad i miš. Sa senzorima ugrađenim u tipke, osigurava automatski neprekinuti prijelaz između tipkanja i kontrole kursora. Prva intuitivna Click&Touch tastatura na svijetu će biti u prodaji od augusta pod brandom Prestigio.

Tehnologija Clevetura koristi senzore koji su ugrađeni u tipke. To je jedinstven način rada u odnosu na ostale uređaje, kao što su laptopi ili tastature koje imaju eksternu dodirnu podlogu. Tipke reaguju na poteze, slično kao touchpad ili miš, i korisnici mogu tipkati, pomicati kursor bez da mijenjaju položaj ruke.

Prebacivanje između načina rada je automatsko, s ugrađenim mikrokontrolerom koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir. Korisnik ne mora razmišljati o načinima rada dok sistem prepoznaje šta radite. Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sistem u potpunosti jedinstvenim. Tehnologija korisniniku omogućuje obradu više istovremenih klikova, dodira i ostalih oblika gesta. To znači da se mogu koristiti svi uobičajeni oblici interakcije, uključujući zumiranje, prebacivanje između virtualnih desktopa i pomicanje s dva prsta.

Bjeloruska startup kompanija Clevetura, nosilac tehnoloških prava, je proteklih godina bila dijelom bjeloruskog Hi-Tech Park. Sergey Kostevich, osnivač ASBIS grupacije i branda Prestigio, je projektni investitor. Bile su potrebne tri godine da se ideja pretvori u komercijalni prototip i sada razvojni programeri očekuju da će za ovu tehnologiju dobiti patent.

"Od samog početka smo vjerovali u moć ove startup kompanije i potencijal intuitivne tastature, i ovo je interesantan projekat koji se jednostavno razvija. Važno je da se korisnici upoznaju sa tehnologijom i da im se predstavi njena funkcionalnost. Dubinski smo uključeni u ovaj startup. Nismo zainteresirani samo za finansiranje, već i za promociju nove tehnologije na globalnom tržištu. Ovaj uređaj i pripadajuća tehnologija kriju izniman potencijal", izjavio je Serhei Kostevich, projektni investitor i direktor ASBIS grupe.

Uređaj će se najprije prodavati u zemljama ZND-a i baltičkim zemljama: Bjelorusiji, Rusiji, Litvi, Ukrajini, Kazahstanu, Estoniji i Latviji. Očekuje se da će tastatura kroz nekoliko mjeseci biti dostupna za kupovinu i u drugim zemljama.

Potencijalni kupci ove tastature su tehnološki napredni korisnici te primjerice, vlasnici pametnih televizora. Jednako tako, tastatura se može koristiti u B2B industriji, posebno za upravljanje sadržajem na velikom ekranu tokom prezentacija i edukativnih evenata.

--- 

O brandu Prestigio

Prestigio je OEM (Original Equipment Manufacturer) osnovan u Seoulu 2001. godine, čije se sjedište nalazi na Kipru od 2003. godine, nudi širok raspon prestižne elektronike za domove, automobile, obrazovanje i poslovanje. Prestigio proizvodi, kao što su pametni telefoni, mobiteli, Android i Windows tableti, laptopi, video rekorderi, GPS navigatori, kao i interaktivne ploče i poslovna rješenja, uspješno se prodaju u 50 zemalja diljem svijeta.

Proizvodni i dizajnerski centri nalaze se u Kini i Bjelorusiji. Prestigio predstavništvo djeluje u 15 zemalja, uključujući ZND, Europu, Bliski Istok i Afriku. 

O Cleveturi

Clevetura LLC dizajnira inovativne tehnologije za ulazne uređaje. Kompanija je razvila tehnologiju Clevetura i uspješno lansirala proizvodnju. Sjedište se nalazi u Minsku (Bjelorusija), a također imaju poslovnice u Shenzenu (Kina). Kompanija Clevetura LLC smještena je u bjeloruskom Hi-Tech Parku.

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.