Prodajna mjesta

ASBIS d.o.o. svojim klijentima u Bosni i Hercegovini nudi široku paletu IT proizvoda. Listu prodajnih mjesta u vašoj blizini pogledajte ovdje.

Intel Xeon 4. generacije nadmašuje konkurenciju u stvarnim radnim opterećenjima

Juni 21, 2023

INTEL

Intel Xeon 4. generacije nadmašuje konkurenciju u stvarnim radnim opterećenjima

Sa lansiranjem 4. generacije Intel® Xeon® Scalable procesora u januaru 2023., Intel je isporučio značajan napredak u performansama sa vodećim Intelovim akceleratorskim motorima i poboljšanim performansama po vatu u ključnim radnim opterećenjima kao što su AI, analitika podataka, računarstvo visokih performansi (HPC) i drugi.

Industrija je primijetila: Xeon 4. generacije je doživio brzo povećanje, globalno usvajanje kupaca i liderske performanse na bezbroj kritičnih radnih opterećenja za širok spektar slučajeva poslovne upotrebe.

Danas, nakon sedmica rigoroznog i sveobuhvatnog direktnog testiranja protiv najusporedivijih konkurentnih procesora, Intel dijeli uvjerljive rezultate koji daleko prevazilaze jednostavne standarde u industriji.

“Rekli smo to pri lansiranju, a sada imamo konkretne podatke koji dokazuju da je to istina, Xeon 4. generacije vodi industriju u pokretanju radnih opterećenja koja su najvažnija za korisnike,” rekla je Lisa Spelman, Korporativna potpredsjednica i generalna direktorica Intel Xeon-a. “Kao i svaka vjerodostojna vijest, dokazi zasnovani na podacima pomažu u otklanjanju zabluda i demonstriranju Xeonove kontinuirane vrijednosti i vodstva nad konkurencijom.”

U Mainstream Compute-u, brže vrijeme do uvida i pristupa podacima

Rješenja koja se najčešće primjenjuju na tržištu se isporučuju na osnovu broja jezgara srednjeg opsega, segmenta u kojem su performanse po jezgru, snaga i propusnost kritični ključni indikatori performansi. Znajući to, Intel je uporedio 32-jezgarni Xeon 4. generacije sa najboljim mainstream 32-jezgrenim dijelom konkurencije.

Mjerila opće namjene kao što je SPEC CPU su važna, ali ne govore cijelu priču o performansama za korisnike čije potrebe za opterećenjem nastavljaju da se razvijaju. Realnost je da na radnim opterećenjima koja su najbitnija kupcima, kao što su baza podataka, umrežavanje i skladištenje, Xeon lako nadmašuje konkurenciju nudeći bolje performanse procesora, veće performanse po vatu i niže ukupne ukupne troškove vlasništva (TCO). Nadalje, kupci vide važne prednosti održivosti u vidu smanjenog broja servera, potrošnje energije flote i emisije CO2.

Povećana AI efikasnost poboljšava korisničko iskustvo, podstiče rast prihoda

Xeon je dizajniran za AI, a Intelovo ulaganje u softver omogućava i optimizuje AI u svim glavnim okvirima, bibliotekama i tipovima modela. Intelovo testiranje demonstrira njegovo kontinuirano CPU liderstvo u AI radnim opterećenjima koristeći svoju naprednu tehnologiju hardverskog ubrzanja, Intel® Advanced Matrix Extensions (Intel® AMX).

Više jezgri nije uvijek odgovor za postizanje optimalnih performansi. Intel® AMX omogućava 4. generaciju Xeona da se skalira neverovatnom brzinom, izvan onoga što je moguće samo sa brojem jezgara. Ovaj vodeći Intel AI motor ugrađen je u svako Xeon jezgro, nešto što konkurencija nema i od čega njeni kupci ne mogu imati koristi.

HPC Leadership pruža bolje performanse za modeliranje, predviđanje i prediktivne simulacije

Prilikom testiranja HPC radnih opterećenja specifičnih za industriju, Intel je svoj 56-jezgarni Intel® Xeon® CPU Max Seriju procesora koji sadrži Intel® AVX-512 suprotstavio konkurentskoj ponudi od 96 jezgara. Kombinacijom najboljeg računarstva sa visokim memorijskim propusnim opsegom i Intel HPC motorima, Xeon Max CPU-i postižu prednost od 40% u performansama u odnosu na konkurenciju u mnogim stvarnim HPC radnim opterećenjima, kao što su modeliranje zemaljskih sistema, energija i proizvodnja.

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.