Prodajna mjesta

ASBIS d.o.o. svojim klijentima u Bosni i Hercegovini nudi široku paletu IT proizvoda. Listu prodajnih mjesta u vašoj blizini pogledajte ovdje.

GIGABYTE najavljuje svoje prve Dual-socket Arm-based servere za Cloud-native aplikacije u Hyperscale Cloud Data Centers

Septembar 20, 2022

GIGABYTE

GIGABYTE najavljuje svoje prve Dual-socket Arm-based servere za Cloud-native aplikacije u Hyperscale Cloud Data Centers

GIGABYTE Technology, industrijski lider u serverima i radnim stanicama visokih performansi, danas je najavio nove računarske servere visoke gustine, zasnovane na Arm-u za aplikacije u oblaku koji koriste Ampere® Altra® procesore koji podržavaju konfiguracije sa "Dual-socket" sa do 256 CPU jezgara.

GIGABYTE R-serija serveri već imaju jedinstvene opcije skladištenja, a novi serveri (R182-P91R282-P91 i R282-P92) proširuju dubinu podrške za NVMe (Gen4) SSD-ove na platformi Arm. Za skalabilno računanje visoke gustine, posljednji novi server, H262-P61, također nema termička ograničenja, jer može održati vrhunske, dosljedne performanse pružanjem optimalnog protoka zraka. Ovaj multi-node server H-serije podržava osam CPU-a, što znači čak 1.024 Arm-based CPU jezgra u tradicionalnom 2U serveru. Radeći na prednostima najnovije Arm arhitekture za System on Chip (SoC) rešenja, GIGABYTE sada podržava Ampere Altra i Altra Max procesore u konfiguracijama sa jednom i sa dvije utičnice.

Ampere Altra Max prednosti:

  • Visoke performanse: do 256 jezgara sa 256 niti (po ploči)
  • Visoka propusnost: 192 PCIe 4.0 trake
  • Optimizirani CCIX za komunikaciju između utičnica
  • Visoke performanse po vatu: 128 jezgara sa 250W TDP
  • Aplikacije: analiza podataka, AI, edge computing, web hosting i još mnogo toga

Novi serveri R-serije

Novi rack serveri (R182-P91R282-P91R282-P92) kreirani su kako bi našim korisnicima pružili računarske platforme visoke gustine sa dvije utičnice, zajedno sa fleksibilnim opcijama skladištenja koje naglašavaju NVMe SSD diskove sa dosljednim performansama.

Ampere-ov dizajn sa dvije utičnice pruža 192 PCIe Gen4 linije za skladištenje, GPU i umrežavanje. Za R182 i R282 servere koji koriste Arm CPU, svi NVMe SSD-ovi prenose podatke preko Mini Cool Edge IO (MCIO) konektora. Iako se, u slučaju R282-P91, OCP 3.0 slotovi također koriste za podršku NVMe SSD-ovima. MCIO je poželjniji jer jedan kabl može podržati dvostruko više PCIe traka nego SlimSAS. Ovo pomaže u smanjenju kablova, pojednostavljuje dizajn, poboljšava protok vazduha bez uticaja na performanse i omogućava utorima za proširenje da imaju veću fleksibilnost za GPU niskog profila za brzo umrežavanje.

Ono što takođe izdvaja ove nove servere je važnost fleksibilnog skladištenja. Počevši od serije R282, -P91 je posvećen podršci 2,5” NVMe SSD-a na prednjoj strani. Pored toga, tu su i četiri zadnja SATA HDD/SSD-a. Suprotno tome, -P92 nudi šest ležišta za podršku HDD-ova većeg kapaciteta od 3,5” i bržih 2,5” SATA SSD-ova naprijed, sa preostalih šest prednjih ležišta namjenjenih NVMe SSD-ovima. Prelaskom na seriju 1U R182, -P91 je smanjen tako da podržava 2,5” SSD-ove sa polovinom ležišta za hibridne NVMe/SATA SSD-ove i ostalima za namjenske NVMe SSD-ove. Ova segmentacija proizvoda će bolje ciljati zahtjeve naših kupaca zahvaljujući modularnom dizajnu u GIGABYTE serverima.

Novi server H-serije

Sa svakim dizajnom postoje kompromisi neophodni za postizanje ciljeva performansi, a to je posebno tačno za tržište servera visoke gustine sa više čvorova, jer potrošnja energije po CPU-u nastavlja da raste zajedno sa performansama. Kao rezultat, novi H262-P61 uklanja neke prednje diskove kako bi poboljšao protok zraka. Ovaj dizajn je neophodan za 2U server da obezbjedi stabilan računar visokih performansi za kompletnu liniju Ampere procesora, uključujući Ampere Altra Max M128-30 sa 128 jezgara i 250W TDP. Prethodnik ovog servera, H262-P60, već je na tržištu i služi onima koji daju prioritet za skladištenje i koji su spremni da smanje brzinu takta, broj jezgara i maksimalni TDP.

Što se tiče podrške za operativni sistem, svi ovi novi GIGABYTE proizvodi podržavaju OS od Red Hat, SUSE, Ubuntu, Fedora, Oracle i Debian.

Duh razvoja proizvoda je oduvijek bio ključni faktor u rastu i donošenju odluka u GIGABYTE-u. Kao kompanija fokusirana na hardver, već skoro deceniju podržava interna rješenja kompanije Arm. Ekosistem Arm je veoma poznat i dobro je dizajniran od strane naših inženjera za optimizaciju ponude novih proizvoda sa visoko konkurentnom ponudom koja proširuje GIGABYTE-ov portfelj proizvoda i doseže svaki kutak poslovnog tržišta. 

 

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.