Prodajna mjesta

ASBIS d.o.o. svojim klijentima u Bosni i Hercegovini nudi široku paletu IT proizvoda. Listu prodajnih mjesta u vašoj blizini pogledajte ovdje.

Lenovo i EMC se udružili u globalnom strateškom partnerstvu

August 01, 2012

Lenovo

Lenovo i EMC se udružili u globalnom strateškom partnerstvu

Veliki korak u težnji Lenova da bude igrač na polju servera industrijskog standarda i mrežne pohrane podataka uz vodeće tehnologije EMC-a; EMC dalje jača sposobnosti za služenje potreba klijenata za rješenjima za pohranu podataka u Kini i drugim tržištima u nastajanju; kompanije postigle dogovor o zajedničkom ulaganju (joint venture) s fokusom na SMB.

 
Lenovo i EMC Corporation danas su objavile obimno partnerstvo koje unapređuje poziciju Lenova na polju servera industrijskog standarda i mrežnih rješenja za pohranu podataka, dok znatno proširuje domet EMC-a u Kini i drugim ključnim brzorastućim tržištima. Očekuje se da će ovo partnerstvo potaći inovacije i dodatno istraživanje i razvoj na tržištima servera i pohrane podataka povećavanjem resursa i talenata za razvoj proizvoda u obje kompanije, uz to potičući ekonomiju obima i efikasnosti u lancima snabdijevanja oba partnera.
 
Partnerstvo je jaka strateška sprega, koja jako dobro iskorištava prednosti ovih dviju vodećih kompanija na tri glavna područja:

  • Prvo, Lenovo i EMC su formirali program razvoja serverskih tehnologija koji će ubrzati i proširiti mogućnosti Lenova u segmentu x86 servera industrijskog standardna. Servere će na tržište izbaciti Lenovo, a vremenom će biti ugrađeni u odabrane EMC sisteme za pohranu podataka.
  • Drugo, tvrtke su sklopile odnos OEM-a i prodavača u kojem će Lenovo svojim klijentima nuditi EMC-ova umrežena rješenja za pohranu podataka koja su vodeća na tržištu, u početku u Kini, a kasnije i na drugim globalnim tržištima u skladu sa stalnim razvojem svog serverskog poslovanja.
  • Konačno, EMC i Lenovo planiraju unijeti određena sredstva i resurse iz EMC-ove kompanije Iomega u novi zajednički poduhvat koji će nuditi sisteme za mrežnu pohranu podataka (Network Attached Storage - NAS) malim i srednjim preduzećima (MSP) i preduzećima sa distribuiranim lokacijama.

"Današnja najava s vodećom kompanijom EMC još je jedan odlučan korak na našem putu da gradeći na PC-temeljima postanemo lider u novoj PC-plus eri", rekao je Yuanqing Yang, predsjednik i izvršni direktor Lenova. "Ovo partnerstvo će nam pomoći da u potpunosti ostvarimo našu PC-plus strategiju dajući nam jake sposobnosti na polju back-enda i temelj za poslovanje sa serverima i pohranom podataka, uz naš već snažan položaj na polju uređaja. EMC je savršen partner koji će nam pomoći da dugoročno u potpunosti ostvarimo priliku za PC-plus. "
Joe Tucci, predsjednik i izvršni direktor tvrtke EMC, je rekao: "Odnos s Lenovom predstavlja snažnu priliku da EMC značajno proširi svoje prisustvo u Kini, koja je veoma vitalno i važno tržište, te da se vremenom proširi i na druge dijelove svijeta. Lenovo je jasno pokazao svoju sposobnost da primijeni svoje znatne resurse i stručno znanje, ne samo da uđe, nego i da vodi glavne tržišne segmente. Oduševljeni smo što se udružujemo s Lenovom i fokusiramo našu zajedničku energiju kako bi širem spektru klijenata ponudili vodeća serverska i rješenja za pohranu podataka."
 
U zajednički poduhvat Lenovo će uložiti gotovinu, a EMC će dati određena sredstva i resurse kompanije Iomega. Nakon njegove uspostave, Lenovo će držati većinski udio u novom zajedničkom poduhvatu. Tokom i nakon tranzicije od nezavisnog poslovanja u zajednički poduhvat, kupci će imati kontinuitet usluga, proizvoda, isporuke i ispunjenje garancija. Zajednički poduhvat podliježe uobičajenim postupcima za uspostvau, uključujući regulatorna odobrenja te se finalizacija očekuje do kraja 2012. godine.
Ovdje opisano partnerstvo ne smatra se bitnim za dobit ni jedne od kompanija za tekuću fiskalnu godinu.
 
O Lenovu
Lenovo je kompanija za osobne tehnologije s prihodima u visini od 30 milijardi američkih dolara te druga najveća PC kompanija na svijetu, koja opslužuje klijente u više od 160 zemalja. Posvećena izgradnji izuzetno kvalitetno projektiranih računara i mobilnih internet uređaja, poslovanje Lenova se temelji na inovaciji proizvoda, vrlo efikasnom globalnom lancu snabdijevanja i jakom izvršenju strategija. Osnovana od strane Lenovo Grupe akvizicijom bivšeg IBM-ovog odjela za personalne računare, kompanija razvija, proizvodi i prodaje pouzdane, kvalitetne, sigurne i jednostavne za korištenje tehnološke proizvode i usluge. Njegove linije proizvoda uključuju legendarni brend komercijalnih računara Think i potrošačke računare brenda Idea, , kao i servere, radne stanice, i porodicu mobilnih internetskih uređaja, uključujući tablete i pametne telefone. Lenovo ima velike istraživačke centre u Yamatu u Japanu, Pekingu, Šangaju i Shenzhenu u Kini te Raleighu u Sjevernoj Karolini. Za više informacija: www.lenovo.com

O EMC-u
EMC Corporation je globalni lider u omogućavanju firmama i davateljima usluga da transformišu svoje poslovanje i isporuče informacijske tehnologije kao uslugu. Temelj ove transformacije je računarstvo u oblaku (cloud computing). Putem inovativnih proizvoda i usluga, EMC ubrzava prelazak na cloud computing, pomažući IT odjelima da pohrane, upravljaju, zaštite i analiziraju svoju najvredniju imovinu - informacije – na agilniji, pouzdaniji i troškovno efikasniji način. Dodatne informacije o EMC mogu se naći na www.EMC.com.

Disclaimer: The information contained in each press release posted on this site was factually accurate on the date it was issued. While these press releases and other materials remain on the Company's website, the Company assumes no duty to update the information to reflect subsequent developments. Consequently, readers of the press releases and other materials should not rely upon the information as current or accurate after their issuance dates.